Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ringmärkning

Genom åren har det fångats och ringmärkts många tiotusentals fåglar inom LUVREs olika delprojekt. Ringmärkningen och de undersökningar som samtidigt görs på fågeln i handen fyller flera funktioner i vår strävan efter att förstå fjällfåglarnas ekologi.

Från infångade fåglar får vi information om ålder, kön, energireserver och ruggning (fjäderbyte). Genom att fånga fåglar på samma sätt varje sensommar får vi uppgifter om hur många fåglar som gått till häckning och hur ungproduktionen varit. Återfynd av ringmärkta fåglar berättar om flyttningsvägar och överlevnad. Ringmärkningen är ett viktigt verktyg inom LUVRE, inte minst för Post-LUVRE och flugsnapparprojektet. Huvudman för ringmärkningen i Sverige är Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm (extern webbplats).

Nordsångare

En hand håller en fågel. Foto.
Här har en ung nordsångare fått en ring.