Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ringmärkning

Genom åren har det fångats och ringmärkts många tiotusentals fåglar inom LUVREs olika delprojekt. Ringmärkningen och de undersökningar som samtidigt görs på fågeln i handen fyller flera funktioner i vår strävan efter att förstå fjällfåglarnas ekologi.

Från infångade fåglar får vi information om ålder, kön, energireserver och ruggning (fjäderbyte). Genom att fånga fåglar på samma sätt varje sensommar får vi uppgifter om hur många fåglar som gått till häckning och hur ungproduktionen varit. Återfynd av ringmärkta fåglar berättar om flyttningsvägar och överlevnad. Ringmärkningen är ett viktigt verktyg inom LUVRE, inte minst för Post-LUVRE och flugsnapparprojektet. Huvudman för ringmärkningen i Sverige är Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Vad säger våra återfynd?

Här kan du hitta varthän en del av de fåglar som LUVRE ringmärkt har flugit. Man behöver oftast ringmärka flera hundra fåglar för att få ett enda återfynd. Välj vilken art du är intresserad av och klicka sedan på "Visa". Därefter kan du zooma in på kartan och välja att ha en vanlig karta, en terrängkarta eller satellitbilder som underlag. Till vår googlekarta. [Ej i funktion]

Sidansvarig:

Nordsångare

En hand håller en fågel.
Här har en ung nordsångare fått en ring.

BESÖKSADRESS

Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Om webbplatsen

LEVERANSADRESS

Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund